Wat is latex en wat is lak of PVC

Artikel 2 van 9

Wat is latex en wat is lak of PVC?
Wat is latex en wat is lak of PVC Latex is de Latijnse benaming voor melkachtig en wordt o.a. gebruikt voor latex kleding. Latex is een natuurprodukt die wordt afgetapt van een boom, de rubberboom. Deze bomen groeien alleen in Tropische gebieden, zoals Zuid-Amerika en Indonesie. Latex of natuurrubber is geen vaste maar vloeibare substantie.

Dit natuurrubber was vroeger de basis voor vele produkten, zoals ballen, luchtbanden, condoom, handschoenen, verf en latex kleding. 3000 jaar geleden werd dit produkt al gebruikt in Mexico voor b.v. ballen.
In het jaar 1736 werd dit produkt door een Fransman naar Europa gebracht, vanaf toen is het grootschalig toegepast. Om de eigenschappen en bruikbaarheid te verbeteren paste men chemische bewerkingen toe.
Men verwarmde het rubber met zwavel, hoe meer zwavel hoe harder het rubber wordt. Dit proces noemt men vulkanisatie.

In het natuurlijke rubber zitten veel eiwitten, deze eiwitten kunnen bij veel mensen een allergie veroorzaken. Dit is 1 van de redenen waarom men tegenwoordig veel synthetisch rubber maakt.
Synthetisch rubber wordt gemaakt op basis van isopreen of neopreen.  Natuurlijk wordt er ook nog altijd natuurlijke latex gemaakt!
 

-Neopreen is een synthetisch rubber en wordt vervaardigt uit olie. Door de samenstelling van deze olie kan men dit produkt net als het natuurrubber vulkaniseren.
Met het vulkaniseren verbeteren ze net als bij het natuurrubber de eigenschappen van neopreen.
Bij het natuurrubber gebruikt men hiervoor zwavel. Bij het synthetische proces gebruikt men hiervoor metaaloxides. 
Neopreen wordt veel gebruikt voor chirurgische handschoenen, grondstof voor lijmen en voor isolerende kleding, zoals de wetsuits voor duikpakken en surfpakken.

-Elastaan is naast neopreen ook een synthetisch rubber. De naam elastaan kennen we ook als lycra of spandex. Een belangrijk kenmerk van elastaan is dat het enorm elastisch is. Na het wegnemen van de spanning neemt het de oorspronkelijke staat weer aan.
Voor een corrigerende en steunende werking wordt elastaan toegevoegd, zoals b.v. voor het maken van steunkousen en badkleding, maar ook om stoffen soepeler en elastischer te maken.

-Wat is nu lak? PVC kleding, vinyl kleding of lak kleding, is glanzende kleding gemaakt van plastic genaamd polyvinyl chloride of te wel PVC. Deze PVC (plastic) is meestal voorzien van een polyester of lycra  onderlaag. Polyester kan zowel plastisch (kleding) als hard (drinkflessen) zijn.

Voor de kleding wordt de plastische variant gebruikt. De polyester korrels worden in een spinmachine gesmolten en tot een soort draad/garen gesponnen. Dit garen kan men dan weven, breien, enz. tot een lap stof. Het polyester garen kan ook vermengd worden met b.v. katoen of wol.Polyester heeft een zeer hoge elasticiteit en is daarom zeer geschikt als bijmenging voor stoffen die niet mogen kreuken en waarvan de vorm behouden moet worden. Men kan de laag PVC (plastic) op meerdere manieren bewerken om het een ander uiterlijk te geven,  we hebben de hoog glanzende variant, maar men kan het ook een wat minder glanzend uiterlijk geven of een leer look.

© 2007 - 2024 Brizjied Fashion | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel